NYHETER

Applebaum: Ryssarna har jobbat för detta

Författaren och historikern Anne Applebaum visar hur världens envåldshärskare samarbetar som om de ingick i samma globala företag. Arkivbild.

Det tyska ytterhögerpartiet AFD kan tacka ryska påverkanskampanjer för hjälp med segern i Thüringen. Det hävdar författaren Anne Applebaum.

Publicerad Senast uppdaterad

– Ryssarna har jobbat för detta under ett decennium, säger hon.

Redan i samband med tyska valet 2017 gjorde hon ett arbete om det ryska inflytandet.

– Vi skrev en rapport och reste till Berlin, men tyskarna tog det inte på allvar alls. Det har pågått en lång, systematisk kampanj för att forma opinionen i synnerhet i tidigare Östtyskland. Inget av de stora tyska partierna har brytt sig, säger hon.

De ryska påverkanskampanjerna i Tyskland har gått ut på att förstärka de spänningar som redan finns, enligt Applebaum som jämför med den amerikanska presidentvalskampanjen. Där gör nu Elon Musk, ägare till X, en del av ryssarnas jobb, framhåller hon.

– Han sympatiserar med Ryssland och med ytterhögern, han använder plattformens algoritmer för att gagna de här budskapen.

Globalt

Amerikansk-polska Applebaum har gjort sig känd för sin förmåga att kombinera historiska insikter med analyser av världsläget. Hennes nya bok Autokrati AB handlar om hur världens autokrater – envåldshärskare som först och främst vill berika de sina – samverkar som tillhörde de ett slags globalt företag.

– Jag försökte tänka på en metafor som beskriver relationen mellan den här gruppen av länder, och det är inte en allians, det är mer som en grupp företag, som alla har sin egen affärsmodell men som samarbetar när de behöver.

Applebaum lyfter fram Ryssland, Kina, Venezuela, Iran, Nordkorea, Syrien, Zimbabwe, Syrien och ”kanske 35 länder till” vars ledare ofta bor i lyxiga palats och organiserar sitt samarbete i vinstgivande projekt. Men hon ägnar också stor uppmärksamhet åt den i hennes ögon naivt optimistiska västvärlden (däribland Bill Clinton, Gerhard Schröder) som trodde att handel skulle främja demokratiska initiativ. Putin fick stor hjälp också av västerländsk girighet, hävdar hon.

– Vi hjälpte till att tvätta pengar, många som styr Ryssland i dag kunde ta sina pengar ut ur landet och genom finansiella institutioner i väst. Vi gjorde det möjligt för de här kleptokratiska staterna att växa runt om i världen.

Uppvaknande

Applebaum efterlyser medvetna strategier från väst i ”fråga efter fråga” där reglering av internet är ett exempel.

– Jag hoppas att boken kan bli ett slags uppvaknande. Jag ber helt enkelt människor att börja tänka. Hur tillät vi de här regimerna att forma det globala samtalet? Det är ett väldigt brett problem och det kommer att vara med oss i årtionden.

Erika Josefsson/TT

Fakta: Anne Applebaum

Född: 1964 i Washington DC.

Familj: Gift med den polske utrikesministern Radoslaw Sikorski (tidigare försvarsminister). Två söner.

Bakgrund: Var en av de första journalister som larmade om rysk inblandning i amerikanska val. Har skrivit tre böcker om Sovjetunionen och fick sitt genombrott med Gulag 2003.

Anne Applebaum om...

... Donald Trump som president:

– Han är väldigt svår att förutsäga, eftersom han nästan helt och hållet är intresserad av sig själv. Om han ser sätt som gynnar honom personligen kommer han att dra nytta av det. Han kommer absolut inte att se sig själv som ledare för en bred demokratisk allians som är fast besluten att trycka tillbaka diktaturer.

– Han är en person som tänker lite som de, han tänker på sina pengar, sin egen rikedom, sin egen prestige.

... om fredsförhandlingar med Ryssland:

– Det är idiotiskt att tala om något som inte är möjligt. Ryssland vill ha krig och de kommer att fortsätta att utöva kriget tills de blir stoppade. Eller tills de förstår att de inte kan vinna. De enda sättet det kan sluta på är om Ryssland blir besegrat eller förstår att man inte kan fortsätta. Då kan vi ha förhandlingar.

... om hur kriget kan sluta:

– Det enda sättet det kan sluta på är att vi övertygar Ryssland om att de inte kan vinna, och det har vi inte gjort än. Vi har inte tillåtit Ukraina att slå till mot ryska mål, vi har inte gett Ukraina tillräckligt med luftförsvar, vi har tillåtit Ryssland att förstöra stora ukrainska elnät, vilket kan leda till en enorm ny flyktingvåg i vinter.

... om västvärldens rädsla för att kriget ska utvidgas:

– Den rädslan skapades av ryssarna för de visste att vi skulle vara rädda. De planerar att vinna tack vare den rädslan. De spelar sofistikerade psykologiska spel som vi är oförberedda på.

Powered by Labrador CMS