NYHETER

Egotrippen blev till ny succé för Horowitz

Anthony Horowitz är inte bara deckarförfattare. Han är även Commander of the British Empire. Arkivbild.

Att skriva in sig själv och sitt riktiga liv i sina egna deckare visade sig vara ett lyckat drag. Nya serien med klassiska mordgåtor blev ännu en succé för ”Alex Rider”-författaren Anthony Horowitz. Nu kommer del ett på svenska.

Publicerad Senast uppdaterad

Sedan debuten i mitten av 1980-talet har brittiske Anthony Horowitz skrivit nånstans mellan 60 och 70 böcker, de flesta inom spänningsgenren.

I början handlade det om barnböcker, sedan bokserien om den unge hemlige agenten Alex Rider – som har sålt omkring tjugo miljoner exemplar. Nu är det böcker för vuxna samt film och tv-manus som gäller för den produktive författaren.

– Jag har alla mina idéer i huvudet, jag skriver aldrig ner dem, säger Horowitz till TT.

I veckan publiceras Ordet är mord i svensk översättning. Det är första delen av hittills fem böcker om den tidigare polisen, numera privatdetektiven, Daniel Hawthorne. Denne är en sorts modern Sherlock Holmes, som har en lite korkad och motvillig medhjälpare som heter – Anthony Horowitz.

– När jag kom med idén var min förläggare först skeptisk. Vore det inte lite väl mycket av en egotripp att blanda in mig själv i mina böcker? Men jag sade att det kunde fungera, eftersom jag skulle framställa mig själv som inte speciellt smart, en sorts doktor Watson till denna nutide Sherlock.

”Är inte elak”

Idén fungerade. Böckerna har blivit mycket populära i hemlandet. Och det är inte bara författaren själv som är en verklig figur i berättelserna. Här förekommer en mängd personer och detaljer ur hans eget liv och från verk som han har skrivit tidigare. Måste han be dessa personer om tillåtelse?

– Nej, det är ju fiktion. Och jag är ju inte elak.

Böckerna om Hawthorne och Horowitz som problemlösare är klassiska pusseldeckare, där den förstnämnde i slutet samlar de mordmisstänkta för att avslöja vem som är mördaren och hur han har kommit fram till detta.

– Innan jag börjar skriva måste jag ha kommit på upplösningen. Jag kan inte skriva och hoppas att det löser sig, säger Horowitz.

Slutat med ungdomsböcker

Internationella genombrottet kom med de 13 Alex Rider-böckerna, och han har blivit adlad för sina insatser för brittisk ungdomslitteratur. Det har också blivit en biofilm och en tv-serie, bland annat med svenska Sofia Helin som skurk i säsong tre.

– Biofilmen var för barnslig, tv-serien var bättre, den var allvarligare. Men nu blir det inte fler böcker för ungdomar. Jag har blivit för gammal för att känna mig hemma i den genren, säger författaren.

Men det innebär definitivt inte att Horowitz trappar ner skrivandet. Tvärt om. Han planerar en rad nya böcker om Hawthorne.

Gunnar Rehlin

Fakta: Anthony Horowitz

Ålder: 69.

Familj: hustrun Jill Green och två barn.

Bor: London.

Yrke: författare.

Tidigare verk: Bland annat Alex Rider-böckerna, James Bond- och Sherlock Holmes-böcker, manus till tv-serier som ”Foyle's war” och ”Morden i Midsomer”.

Aktuell med: Deckarserien om Hawthorne och Horowitz, vars femte del publicerades tidigare i år. Första boken, Ordet är mord, kom 2017 och publiceras nu i svensk översättning.

Powered by Labrador CMS