NYHETER

Harry Potter-illustration till salu

Omslaget till den första upplagan av boken Harry Potter and the Philosopher's Stone. Arkivbild.

Spekulanter på en illustration till den första upplagan av klassiska Harry Potter-boken Harry Potter and the Philosopher's Stone får en ny chans. På onsdag nästa vecka går illustrationen under klubban vid en auktion i New York.

Publicerad Senast uppdaterad

Bilden målades av den blott 23-årige Thomas Taylor 1997 när han samtidigt jobbade i en barnboksaffär i Cambridge, England. Förläggaren Barry Cunningham gav honom då uppdraget gällande J.K. Rowlings bok som skulle släppas senare på sommaren. Thomas Taylor blev därmed en av de första som fick möjlighet att läsa ett utkast av vad som senare skulle bli en klassiker inom barn- och ungdomslitteratur.

Illustrationen, målad med vattenfärger, föreställer Harry Potter i sina runda glasögon och med det karaktäristiska blixtformade ärret i pannan. Förväntat pris ligger nu mellan 400 000 och 600 000 pund.

Det är dock inte första gången som illustrationen auktioneras ut. Vid en auktion i London 2001 landade slutpriset på drygt 85 000 pund, motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor. Framgångarna kring Harry Potter har dock vuxit sig allt större sedan dess och numera har mer än 500 miljoner böcker sålts.

Powered by Labrador CMS