NYHETER
Kan Can få årets Nobelpris?
Den kinesiska författaren Can Xue har seglat upp som en favorit hos vadslagningsfirmorna – och även hos flera av de svenska kulturjournalister som TT har pratat med. Pressbild.
Privat/Albert Bonniers/TT
Är det den kinesiska författaren Can Xues tur i år? En kvinna som inte är från Europa eller USA ligger antagligen bra till. Så går spekulationerna inför årets Nobelpris i litteratur.
Stjärnorna står rätt för Can Xue, tror kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner.
– Det sägs att när en kinesisk författare tilldelats priset så har det alltid varit i drakens år enligt den kinesiska astrologin.
– Men det är inte bara därför som jag tror att det är dags för Xue i år. Också för att hon är alldeles lagom egensinnig med sin gåtfulla och radikala prosa som inte älskas av den kinesiska regimen.
Efter Glück, Gurnah, Ernaux och Fosse kan Akademien tänkas välja en utomeuropeisk kvinna, tror Sara Meidell, författare och kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren.
– I så fall de namn som snurrar i förhandssnacket, Can Xue eller Yoko Ogawa. Möjligen river de av Margaret Atwood, men där har nog de relativt breda Fosse och Ernaux bäddat för ett smalare val.
Ryktas om kines
Författaren Lyra Ekström Lindbäck har räknat på statistiken, men tippar med magen.
– Även om ryktet säger att det blir en kines – bettingsajterna tror stenhårt på Can Xue – medan det rent statistiskt kanske borde vara en spanskspråkig författare, så lutar min magkänsla mot ryskan Ljudmila Ulitskaja.
– Hennes på ytan traditionella epik återuppfinner en ny form för den samhällskritiska tystnaden, just genom att i gammal rysk anda låta sina figurer framträda som tvetydiga människor, som till och med förblir delvis ogripbara i det egna narrativet.
Ida Stiller, tillförordnad chefredaktör på Länstidningen Östersund, håller också fram Can Xue som trolig kandidat.
– Men jag tror desto mer på den syriske poeten Adonis. Han har tidigare varit favorittippad pristagare många år i rad, men de senaste åren har han sällan toppat vadslagningarna.
Hoppas på Kincaid
Författaren och kulturjournalisten Alba Mogensen tror – och framför allt hoppas – att det blir Jamaica Kincaid.
– Det finns ingen som lika klarsynt, poetiskt, mångfacetterat och samtidigt lättillgängligt skrivit om kolonialism och dess påverkan på människor. Lucy är ett litet, men samtidigt stort, mästerverk.
Författaren Agri Ismail satsar på australiern Gerald Murnane – länge okänd, men på senare år både kultförklarad och hyllad som en av den engelskspråkiga världens mest originella författare.
– Dels för att han gjorde en sällsynt intervju tidigare i år för att visa att han fortfarande lever. Men främst för att det är riktigt ambitiös litteratur från en del av världen vars litteratur tack vare honom blivit bland de mest intressanta.
Nobelpriset tillkännages på torsdag.
Erika Josefsson/TT, Sara Ullberg/TT, Björn Berglund/TT
Fakta: Fler röster om årets Nobelpris
Mattias Timander, författare och kulturskribent, återkommer alltid till samma favorit.
– Jag tippar och hoppas alltid på Nina Bouraoui. Hon har ett säreget skönt stuk som hon tar sig an både sexualitetens euforiskt utforskande mani och existentiella mörker.
Lyrikvännens redaktör Saga Wallander både tror och hoppas på Anne Carson.
– Men det känns också som att det skulle kunna bli Salman Rushdie.
Poeten Olivia Bergdahl håller tummarna för den franske författaren Éric Vuillard.
– Han har ett oerhört intelligent sätt att skriva om historiska händelser på och gör historien närvarande. Han har skrivit om stormningen av Bastiljen och i vår kommer en ny bok om Buffalo Bill.
Fakta: Senaste årens Nobelpristagare i litteratur
2023, Jon Fosse, Norge
2022, Annie Ernaux, Frankrike.
2021, Abdulrazak Gurnah, Storbritannien/Zanzibar
2020, Louise Glück, USA.
2019, Peter Handke, Österrike.
2018, Olga Tokarczuk, Polen.
2017, Kazuo Ishiguro, Storbritannien/Japan.
2016, Bob Dylan, USA.
2015, Svetlana Aleksijevitj, Belarus.
2014, Patrick Modiano, Frankrike.