NYHETER
Kulturåret 2024 – poesi, kanon och kris
”Jag är samma gamle jävel från början till slut”, sade Bruno K Öijer till TT inför sin turnéstart.
Maya Eizin Öijer
Bruno K Öijer-fansen upplevde extas samtidigt som de unga poeterna klev fram. Men kulturåret 2024 präglades av ekonomisk kris och av debatten om en svensk kulturkanon som dröjer.
Den statliga finansieringen av kultur, medier och folkbildning är nu nere på samma nivå som för 20 år sedan, visade en sammanställning från Myndigheten för kulturanalys.
– Andra statliga utgifter har ökat mer helt enkelt, sade utredaren Martin Rickardsson.
Under året larmade kulturutövare, teatrar och konsthallar som inte längre får ekonomin att gå ihop. Dansmuseet i Stockholm började sälja tändsticksaskar för
1 000 kronor styck som ett desperat rop på hjälp. Och inför jul lanserades kulturtidskrifter och böcker från hotade småförlag som bra krisklappar.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) drog en lans för privata kulturpengar för att minska kulturens ”offentliga beroende”. Men för att öka den privata finansieringen krävs politiska signaler om att kultur är viktigt, enligt en ny rapport som hon själv beställt.
* * *
De unga poeterna klev fram i nättidningar och fanzines. Efter tio års förarbete kom också Bruno K Öijer med en ny diktsamling, Växla ringar med mörkret, och gav sig ut på rockstjärneturné. Med ”rytmiska hits” trollband 73-åringen BKÖ-fansen.
– Jag är samma gamle jävel från början till slut. Det är en konstant blandning av mörker och ljus, sade han till TT.
* * *
Teatergiganten Suzanne Osten avslutade årets ”Sommar i P1” och dog oväntat några månader senare, mitt i steget. Hennes sommarprat handlade om att vända ett nej till ett ja, om att göra livslust till politik.
* * *
När lite mer än ett halvår återstår har varken ämnena eller de expertgrupper som ska välja verken till Tidöpartiernas svenska kulturkanon presenterats. Allmänheten har lämnat in förslag som bandy och kålrot. En kommittémedlem har hoppat av och ordförande Lars Trägårdh valde då att inte längre svara på mediernas frågor.
Alexander Christiansson, SD:s kulturpolitiska talesperson, är dock inte orolig:
– Vi känner inte till några förseningar utan ser fram mot slutresultatet i augusti, säger han till TT före jul.
* * *
En logistisk mardröm – så kallade Fredrik Lindgren, Kungliga Operans vd, det ursprungliga renoveringsförslaget från Statens Fastighetsverk. Hovkapellets 105 musiker skulle tvingas pendla med instrument för cirka 30 miljoner kronor. Men i juni gav regeringen SFV i uppdrag att knö in även deras repetitionssalar när operahuset renoveras.
* * *
50 palestinska journalister, författare och poeter som dödats i Gaza hedrades utanför Bokmässan i Göteborg. Men debatten har präglats av polarisering – och poeten Hanna Rajs drabbades av en hatstorm när hon tog ställning mot kriget.
Erika Josefsson/TT, Elin Swedenmark/TT
Fakta: Detta hände också:
Den utskällda kostnadshyran sågs över. Den ledde till en orimligt hög hyra för nyrenoverade Nationalmuseum och bidrog sannolikt till att andra institutioner har låtit bli att renovera risiga lokaler. Nu bör den skrotas, enligt en ny utredning.
Skolverket och Kulturrådet presenterade läslistor med 250 skönlitterära verk för skolbarnen, och Statens medieråd konstaterade att unga läser mer igen. Samtidigt minskade antalet utgivna ungdomsböcker på svenska för sjunde året i rad. Försäljningen av tryckta böcker minskade med 5,3 procent, enligt Förläggareföreningen.
Fotografen Elisabeth Ohlson, som fick sitt genombrott med den omstridda fotoutställningen ”Ecce homo”, gick ur tiden blott 63 år. Hennes sista utställning, på Abecita Popkonst & Foto i Borås, lockade rekordpublik.
Den europeiska juryn för kulturhuvudstäder dissade Uppsala och fastnade för Kirunas koncept ”Movement. Below ground. On earth. In space”. 2029 ska Kiruna visa vad det betyder.
Uppsättningen av Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” på Teater Galeasen i Stockholm tokhyllas. Christina Schollin gör rollen som farmor Ekdahl. ”Myten om det lilla livet skälver”, skrev Ingegärd Waaranperä i Dagens Nyheter.