NYHETER

Nedräkning till Almapriset

Natalie Ahmat och Suzy Wilson från Indigenous Literacy Foundation tog emot Amapriset på plats i Sverige i juni förra året.

Tillkännagivandet sker klockan 13 – precis som för Nobelpriset. Men trots att Almapriset är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur för det en mer undanskymd tillvaro.

Publicerad Senast uppdaterad

Vadslagningsfirmorna bryr sig inte om vem som i dag utses till årets Almapristagare. Medierna spekulerar inte i förväg – och för den vanliga läsaren är pristagaren ofta ett relativt okänt namn.

Men för pristagarna kan Astrid Lindgren Memorial Award vara livsomvälvande. Förra året gick priset till den läsfrämjande organisationen Indigenous Literacy Foundation i Australien – som är verksam i 427 olika urfolkssamhällen i landet.

– Det är häpnadsväckande. Vi är en liten organisation och att få ett prestigefullt pris för något som vi älskar att göra varje dag, det gör oss mållösa, sade vd:n Ben Bower till TT efter beskedet.

"Är så lycklig"

Året dessförinnan var det den amerikanska ungdomsförfattaren Laurie Halse Anderson som fick ta emot samtalet från Almaprisjuryn.

– Jag trodde att de gjort ett misstag. Jag vet inte om chocken någonsin kommer att släppa. Att nomineras till Almapriset är bara det en sådan gåva och ära, och att få det – jag är så lycklig, sade hon till TT per telefon.

Etablerat internationellt

Delvis beror det naturligtvis på prisets storlek – prissumman på fem miljoner kronor gör det till världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Men i barn- och ungdomsbokskretsar har priset också med tiden blivit etablerat internationellt.

I år har 265 kandidater från 72 länder nominerats till Almapriset. Bland de namn som förs fram som tänkbara pristagare märks den italienska barnboksförfattaren Beatrice Alemagna, den brittiske illustratörsnestorn Quentin Blake och svenska författare som paret Anna-Clara och Thomas Tidholm och Pettson och Findus ”pappa” Sven Nordqvist.

Precis som de senaste åren saknas ryska författare på nomineringslistan efter en rekommendation från regeringen, med anledning av kriget i Ukraina. Tre ukrainska författare har däremot chans att få priset.

Fakta: Almapriset

När Astrid Lindgren gick bort 2002 instiftade regeringen ett internationellt pris i hennes namn för att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. Prisets namn förkortas Alma efter det engelska Astrid Lindgren Memorial Award.

Prissumman är på fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största i sitt slag. Personen eller organisationen som får priset ska verka i Astrid Lindgrens anda och värna demokratiska värderingar. Pristagaren utses av en jury bestående av tolv personer.

De fem senaste årens pristagare:

2024 Indigenous Literacy Foundation, Australien

2023 Laurie Halse Anderson, USA

2022 Eva Lindström, Sverige

2021 Jean-Claude Mourlevat, Frankrike

2020 Baek Heena, Sydkorea

Powered by Labrador CMS