NYHETER
Ölmedal varnar för klåfingriga politiker
Inskränkningar av yttrandefriheten får ofta icke avsedda konsekvenser, enligt Ida Ölmedal, debuterande författare och kulturchef på Svenska Dagbladet.
Jonas Ekströmer/ TT
Boken skyddas både av hög status och en särställning i lagen. Ändå kan den hotas även i Sverige, enligt författaren Ida Ölmedal.
– Överlag är det ganska lätt för just kommunpolitiker att påverka kulturverksamhet, säger hon.
Där man bränner böcker heter Ida Ölmedals debutbok, en fras som främst förknippas med Förintelsen.
Men Ölmedal, ny kulturchef på Svenska Dagbladet och flitig talare på Bokmässan, skriver om dagens svenska bokbål – koranbränningarna – och om andra orsaker till att det fria ordet just nu är under omförhandling, som hon uttrycker det.
– Yttrandefriheten är under stark press och debatten kan vara lite ytlig bland dem som försvarar den. Man behöver vässa sina argument. Jag vill gärna lyfta att den här trenden finns och öka förståelsen för varför det ser ut så. Men jag vill inte säga till folk vad de ska tycka.
När Bokmässan i Göteborg på 1980-talet bjöd in tantsnuskdrottningen Jackie Collins låg bojkotten i luften. Bibliotekstjänst hade liksom dåvarande stadsbibliotekarien i Stockholm avfärdat hennes böcker som pornografiska och platta – de hörde inte hemma på folkbibliotek.
Allsidighet
Enligt dagens bibliotekslag måste dock bibliotekens inköp präglas av allsidighet vilket inbegriper även ”Hollywoodfruar”.
– Biblioteken är en sådan stomme i demokratin. En sak som jag vill visa i boken är att yttrandefrihet är något som skyddas av professioner som lärare och bibliotekarier, av jurister och poliser, det är något som praktiseras, det är inte bara ett slagord, säger Ida Ölmedal.
Även om svenska kommuner, tvärtemot amerikanska delstater, inte överlåtit bokinköpen till politiska skolstyrelser som rensar ut rubbet om hbtqi eller rasism betyder det inte nödvändigtvis att svenska folkbibliotek är vaccinerade mot politisk klåfingrighet, framhåller hon.
– Jag tror att det kan komma till Sverige också. Vi har inte jättebra skydd för armlängds avstånd ute i kommunerna.
– Boken som form har fortfarande ett väldigt starkt symbolvärde, det är därför den attackeras från populistiskt håll.
Säkerheten
När det gäller den pågående matchen mellan yttrandefriheten och den nationella säkerheten har den förra redan förlorat några ronder, tycker hon.
De samtida hoten mot yttrandefriheten ser hon i fler parallella skeenden, däribland starkt fokus på terrorbekämpning och sociala mediers genomslag.
– På sikt måste det finnas en acceptans för att alla får tycka olika, den acceptansen måste finnas bland vanliga människor, det kan inte vara något som bara jurister ska slå fast uppifrån.
Erika Josefsson/TT
Ida Ölmedal
Född: 1989.
Bakgrund: Redaktör på studenttidningen Lundagård, reporter på Dagens Industri och Fokus samt redaktör på Expressen. Efter några år som kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad blev hon 2024 ny kulturchef på Svenska Dagbladet.
Aktuell: Med boken Där man bränner böcker. Berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur. Medverkar i många seminarier på Bokmässan i Göteborg däribland ”Nazisternas kulturplundring”.
Ida Ölmedal om ...
... att stoppa koranbränningarna genom att betrakta dem som hets mot folkgrupp:
– Det finns en risk för att man i debatten är ohederlig med varför man vidgar det brottet, alltså att man säger att man gör det för att värna utsatta grupper, men i stället gör det för att få bort koranbränningarna och värna säkerheten.