NYHETER

OS ger skjuts åt ”sports romance”

Ett klipp på Armand Duplantis och flickvännen Desiré Inglander har blivit viralt på Tiktoks bokcommunity. Arkivbild.

Par som återförenas på tennisplanen och kyssar framför kamerorna – på Booktok har kärlekshistorierna under OS gett bokgenren ”sports romance” ett nytt uppsving.

Publicerad Senast uppdaterad

Genren har varit populär på Tiktoks bokcommunity Booktok under en längre tid, men fått ett ordentligt genomslag det senaste året, enligt bokinflueraren Jasmine Darban.

Bland de mest uppmärksammade titlarna finns hockeyromanserna Icebreaker av Hannah Grace och Pucking around av Emily Rath, samt Formel 1-serien Dirty air av Lauren Asher. Gemensamt för böckerna är att de är kärlekshistorier som utspelar sig i sportsammanhang.

Under OS i Paris har genren fått ett nytt uppsving, efter att offentliga kärleksförklaringar bland idrottarna fångats upp på Booktok.

Bland annat har ett klipp på Armand Duplantis, som kysser sin flickvän framför kamerorna direkt efter att ha slagit världsrekord, blivit viralt och beskrivits som en scen i en romance-bok.

Tennisspelare kysstes efter guldet

Ett annat exempel är tennisparet Katerina Siniakova och Tomás Machac, som firade sitt OS-guld i mixeddubbel genom att kyssas på tennisplanen. I sociala medier spekuleras det om att spelarna gjorde slut bara veckor innan tävlingarna drog i gång.

– Många liknar det med ”second chance”-tropen som finns i många romance-böcker. Alltså att de får en ny chans med varandra, säger Jasmine Darban.

Men det är inte bara OS som har ökat intresset för bokgenren. Darban tar upp Wimbledon och Formel 1 som exempel på andra sportevenemang som engagerar läsare på Tiktok.

– Jag får inte känslan av att det är så många av dem som bryr sig om sport egentligen. Under OS har det framför allt handlat om att folk tycker att det är romantiskt att se idrottarna visa sin kärlek inför miljontals människor.

Taylor Swift spär på trenden

Världsstjärnan Taylor Swift, och hennes relation med Kansas City-spelaren Travis Kelce, ses också som en faktor till ”sports romance”-genrens ökade popularitet.

– Det är världens största artist som dejtar en idrottsman. Hon dyker upp på hans matcher, och han går på hennes konserter. Det är inte konstigt att det har blivit en trend, säger Darban.

Samtidigt finns risken att gränserna mellan verkliga idrottare och fiktiva romanser blir otydliga på Booktok. Under 2023 hamnade en influerare i blåsväder när hon gjorde videor om spelarna i hockeylaget Seattle Kraken, något som till en början uppmuntrades av laget.

– Men sedan fick hon kritik för att sexualisera spelarna, och frun till en av dem gick ut och sade att det hade gått för långt. Så det finns en annan sida av den här trenden också.

Hanna Lindmark/TT

Fakta: Hockeyromanser skapade kontrovers på Tiktok

Under 2023 skapade subgenren hockeyromanser, som är en del av ”sports romance”-genren, kontroverser på Tiktok, något som New York Times rapporterat om.

Det skedde både genom att flera hockeylag anslöt sig till Booktok-communityt, och genom att Booktok-profiler delade innehåll inspirerat av böckerna men riktat mot verkliga spelare.

En del av innehållet var explicit och anspelade på sex, och tog sig i vissa fall vidare till arenorna. Allt nådde sin kulmen när frun till en av hockeyspelarna i Seattle Kraken gick ut i sociala medier och sade att kommentarerna som riktades mot hennes man hade övergått till sexuella trakasserier.

Laget plockade senare bort allt innehåll från sitt Tiktok-konto som refererade till Booktok.

Powered by Labrador CMS