NYHETER

Rushdie hörs tidigt i rättegång

I sin självbiografiska bok Kniv berättar Salman Rushdie själv om den brutala knivattack som han utsattes för. Arkivbild.

Jurymedlemmarna i den första rättegången av två om mordförsöket på författaren Salman Rushdie lär inte få höra något om fatwan mot Rushdie. Detta trots att den uppges ha motiverat den misstänkte, Hadi Matar.

Publicerad Senast uppdaterad

– Det finns ingen anledning att ta upp den, sade åklagare Jason Schmidt under en förberedande förhandling inför rättegången i Chautauqua, New York, som inleds den 15 oktober.

Som förklaring framhöll Schmidt att det inte var nödvändigt att ange något motiv eftersom knivattacken bevittnades av publiken som kommit för att lyssna på Rushdies scensamtal. Händelserna spelades dessutom in.

Hadi Matar, 26 år, åtalas för att ha knivhuggit Rushdie över tolv gånger, och bland annat gjort honom blind på ett öga. Salman Rushdie själv kommer att förhöras tidigt under rättegången.

Vid sidan av denna rättegång har en federal domstol åtalat Hadi Matar för terrorbrott och för att ha försökt genomföra den dödsdom som ayatolla Khomeini utfärdade mot Rushdie 1989.

Powered by Labrador CMS