NYHETER

Skräm fram barnens läslust på lovet

Skräck funkar bra för mindre läsvana barn. Arkivbild.

Spökhistorier, fantasy och grafiska serieromaner – här är böckerna som får barnen att läsa på lovet. Skräck- och spänning står extra högt i kurs inför Halloween.

Publicerad Senast uppdaterad

Ju läskigare desto bättre, det får skolbibliotekarien Felix Sjögren ofta höra av sina elever. Han arbetar på Nydalaskolan i Malmö som tilldelades utmärkelsen Årets skolbibliotek 2024, och enligt honom lockar skräckböcker ofta till läsning.

– Ju mer van läsare man är desto mer vill man ta sig in i andra världar och kanske läsa fantasy, men är man ovan lockar skräck för det driver alltid läsningen framåt.

Alltså vill Felix Sjögren särskilt tipsa om läskiga böcker inför höstlovet. För små barn som just börjat läsa tycker han att Halloween, i Petrus Dahlins lättlästa skräckserie passar bra.

– De första läsarna orkar läsa den och ändå är det läskigt på riktigt. Den handlar om ett barn som går bus eller godis, men tröttnar och hittar ett coolt gäng, men det skulle han inte gjort! Alla eleverna älskar de böckerna, säger Felix Sjögren.

Spöken med budskap

För de något äldre väljer Felix Sjögren Zombieberg av Dan Höijer, om Signe som hittar en stuga med en gammal dagbok full av märkliga anteckningar.

– Den är skitläskig och jag älskar den, säger han och nämner också Allhelgonaoffret av Petter Lidbeck och Rum 66 av Magnus Nordin – två böcker som även de utspelas i läskiga hus med en särskild historia.

Jonna Bruce, som 2023 fick Svenska Akademiens bibliotekariepris, tipsar om en läskig bok med ett viktigt budskap, Den förskräckliga historien om lilla hon av Lena Ollmark och Per Gustavsson.

– Det är en flicka som är utanför i skolan och de berättar en massa historier om spöken på skolan. Hon träffar alla och det visar sig att de har blivit utfrysta och mobbade, så den har ett djupare plan, säger hon.

Som bladvändare med läskiga inslag föreslår Jonna Bruce Spökbyrån av Kristina Ohlsson.

– Det är lite nerv men inte som att man blir rädd. Den är uppbyggd som en deckare.

”Måste läsa”

Jonna Bruce slår också ett slag för grafiska romaner och manga. Esters dagbok av Oda Valle tycker hon är fin vardagsdramatik om bonusfamiljer och längtan efter ett djur och Gamer av Shawn Pryor som mer drar mot fantasy.

Två av Felix Sjögrens favoriter är annars Benknotornas labyrint där barnen väljer äventyr före pengar. Och Nora Khalils Yani.

– Den är underbar för den har en jättemörk historia, bland annat om ett barn som blir utvisat, men det är inte det man tar med sig, man får läsa om fantastiska relationer, vänskaper och hur det är att börja gymnasiet och bli stor.

Elin Swedenmark/TT

Tips på nya barnböcker

Regnmakaren av Zanyar Adami och Ishtar Bäcklund Dakhil skildrar lille Barans flykt till ett främmande land och saknaden efter en förälder som tvingas stanna när familjen flyr efter ett bombanfall. 3–6 år.

Glasblåsarnas ö av Elin Nilsson. Magi och vetenskap kombineras i berättelsen om Vilhelm, vars mamma försvinner från glasblåsarnas ö men lämnar ett mystiskt glashjärta. 9–12 år.

Asynja – Vargavinter av Elisabeth Östnäs, illustrerad av Lina Neidestam. Del 4 i en vikingaserie om vänskap, hämnd och en annalkande klimatkatastrof. 9–12 år.

Stinas jojk av Mats Jonsson. Bilder och fakta varvas i berättelsen om Stina Larsdotter, en sameflicka som levde på 1800-talet och inte slutade växa. Jonsson skildrar människan bortom öknamnen som samtiden gav henne. 9–12 år.

Djupvattnet av Marit Sahlström, om ett växande samhällsproblem. När Milos storebror Simon blir hemmasittare förändras livet för hela familjen. Under en sommar hos morfar, vid gröna sommarskogen i Djupvattnet, försöker Milo desperat att nå sin bror. Ungdom.

Powered by Labrador CMS