NYHETER
Skribenten Stina Oscarson är död
Stina Oscarson blev 49 år. Arkivbild.
Staffan Löwstedt/SvD/TT
Dramatikern och skribenten Stina Oscarson är död. Hon blev 49 år.
Oscarsson avled i sviterna av sin anorexi, en sjukdom som hon tidigare öppet berättat om och som plågat henne sedan barndomen.
– Hon var produktiv in i det sista, även om hennes funktionsnivå hade fallit mycket de senaste åren. Stinas kraft var obändig och man kan fråga sig hur det hade sett ut om hon inte haft den här sjukdomen som dränerade henne, säger hennes syster Kajsa Oscarson till SvD.
Första gången Oscarson offentligt berättade om sin sjukdom var i en intervju i tidningen Filter 2014, och hennes vittnesmål berörde många.
”Väldig chock”
2016 kom hennes bok Inte en berättelse, där hon gav sin bild av vad som föranledde att hon slutade på Radioteatern på Sveriges radio. Hon menade att hon från ledningshåll fick höra att det inte var förenligt att öppet lida av anorexia och samtidigt vara chef.
– Det var så fruktansvärt jobbigt, det satte fingret på allt det jag har jobbat för. Både politiskt och personligt har jag kämpat mot ett allt snävare normalitetsbegrepp, mot föraktet för svaghet. När jag sedan märkte att jag själv blev utsatt för det var det en väldig chock faktiskt, sade hon då till TT.
Oscarson var chef för Radioteatern mellan 2011 och 2014. Doreen Kanter, nuvarande chef för Sveriges Radio Drama som då jobbade under Stina Oscarson, minns henne som en outtröttlig person som var väldigt tydlig med sina visioner och vart hon ville.
– Hon var envis som tusan och kunde peka med hela handen och fatta beslut som låg i linje med sin övertygelse. Men sedan var hon rolig också, det glömmer man bort i allt det kärva, hon hade en humor i allt och en tro på vad det goda är och vad som är bäst för människan och samhället.
Aktiv debattör
1997 grundade Stina Oscarson den fria teatergruppen Teater ML02, som bland annat samarbetade med Unga Klara och Riksteatern. 2004 utsågs hon till konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm tillsammans med Lars Rudolfsson.
2008 tog Stina Oscarson initiativ till ”Skuggutredningen”, ett alternativ till den kulturutredning som alliansregeringen tagit fram. Hon har också skrivit Handbok för en ny kulturminister.
Oscarson var även aktiv som samhällsdebattör och skribent. De sista åren syntes hennes texter ofta i SvD, bland annat i en uppmärksammad samtalsserie där hon mötte omstridda personer som Katerina Janouch, Chang Frick och Yasri Khan.
I ”Stina svarar” svarade hon på läsarnas frågor om samhället, människan och konsten.
Fakta: Stina Oscarson
Föddes 1975 i Skellefteå. Var bosatt i Stockholm.
Regidebuterade 1999 med ”Djävulen och Gud” på Byteatern i Kalmar. Regisserade, eller skrev manus till, därefter en lång rad uppsättningar på bland annat Orionteatern i Stockholm, Uppsala stadsteater, Radioteatern och Stockholms stadsteater.
Oscarsons sista bok Det perfekta plåstret kom 2021.
Fakta: Här kan du få hjälp
Om du misstänker att du har en ätstörning och är under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) där du bor.
Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.
I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.
Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.
Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.
Källa: Vårdguiden, 1177.se