NYHETER

Tommy Orange till Framtidsbiblioteket

Författaren Tommy Orange, som hyllats för sina romaner Pow wow och Wandering stars, har valts ut till det norska konstprojektet som väntar tills 2114 med att göra texterna tillgängliga. Arkivbild.

Författaren Tommy Oranges nästa bok kommer inte att läsas av någon på 90 år, då det norska konstprojektet Framtidsbiblioteket håller hans bokmanus bakom lås och bom fram till år 2114, skriver The Guardian.

Publicerad Senast uppdaterad

Orange, som är amerikansk urinvånare och ligger bakom titlar som Pow wow, There there och Wandering stars, har valts till den elfte författaren att bidra till projektet Framtidsbiblioteket.

Tidigare bidrag har lämnats av bland andra Tsitsi Dangarembga, Ocean Vuong, Karl Ove Knausgård, Elif Shafak och Margret Atwood.

Orange sade till Guardian att projektet betyder att han fortfarande har hopp om att det finns en värld med böcker om hundra år:

”Jag tror att jag behöver hålla det hoppet vid liv, aktivt kultivera den sortens hopp, om det mänskliga projektets livslängd.”

Manuskripten som blir läsbara först år 2114 förvaras i Oslos Deichman Bjørvika bibliotek, i ett specialdesignat tyst rum med 100 handgjorda gjutna glaslådor, var och en etsad med ett författares namn och det år texten skrevs.

Powered by Labrador CMS