KRÖNIKA
Bokbranschen surfar på gamla meriter
Björn Rietz är copywriter och arbetar i dag som krönikör och författare.
Mattias Edwall
Branschens marknadsledare behöver fokusera på att få hela marknaden att växa – inte ”stjäla godis från småungar”. Det menar SvB:s gästkrönikör Björn Rietz, som förespråkar reklambranschens strategier för att uppnå bokbranschens fulla potential.
Detta är en kommenterande text. Analys och åsikter är skribentens egna.
Hamnat framför Disney+ nya dokumentär om The Beach Boys. Då, i mitten av sextiotalet, fanns en rivalitet mellan de charmerande britterna i The Beatles och de solbrända strandpojkarna i rödvitrandiga kortärmsskjortor. Triggad av Beatles ”Rubber Soul”-album satte sig Brian Wilson bakom flygeln och skrev vad som kom att kallas popens mästerverk – ”Pet Sounds”. Det gnistrande emaljvita surfarsoundet var utbytt mot ett nytt, svävande soundscape. John Lennon och Paul McCartney häpnade. Affärsmännen på Beach Boys skivbolag tvivlade. I stället för att marknadsföra ”Pet Sounds” skramlade de i en hast ihop en ”Best of the Beach Boys”-platta och gav den allt marknadsstöd. Man vet ju vad man har och det har ju funkat förr, liksom. Allt detta skedde förstås för länge sedan. Musikindustrin lärde sig det nödvändiga i att inte bara bejaka det nya, utan att också aktivt stimulera framväxten av detsamma.
den största aktören blir inte särskilt rikare av att stjäla smågodis från småungar.
Inte utan förvåning betraktar jag hur de största aktörerna inom förlagsvärlden fortfarande 2024 lägger krutet på litteratur som redan visat sig sälja, snarare än att bygga nya författarskap som kan bli nästa storsäljare. Marknadsledarens primära uppgift är att bidra till att marknaden växer, dessutom blir även säkra hästar gamla och trötta. Utan tillväxt av marknaden krymper marknadsledaren mer än övriga, ty den största aktören blir inte särskilt rikare av att stjäla smågodis från småungar. Jag har inte hittat på detta, det lärs ut på Harvard Business School.
Marknadsandelar är alltså ett rätt ointressant nyckeltal om du är ledande. I stället för att lägga energi på att kapa åt dig fler av diagrammens tårtbitar, behöver du baka en större tårta. Och då krävs en strategi som jag åter igen skulle vilja påstå handlar om att driva bokintresset bland slumrande grupper. Aktivering är ett nyckelbegrepp för att strategin ska ge effekt, för endast aktivering triggar långtidsminnet hos konsumenten, och utan det senare står dina utsikter att bli ihågkommen i paritet med David Marks (som valde att sluta i The Beach Boys efter de tre första albumen då han hamnat i konflikt med managern).
”Alla älskar listor”
Som en början följer här ett par gratistips som är billiga och busenkla att implementera:
Aktivera målgrupper. Alla älskar listor. Men inte nödvändigtvis försäljningssiffror. Använd sociala medier till att låta människor rösta fram månadens debutant. Sedan vidare, månadens debutant under 30 år, månadens bästa humor, kärlek, läskigaste huvudperson eller mest oväntade slut (just den grejen kan definitivt flyga, jämför med hur tv-seriernas slut diskuteras på sociala medier).
Är du fortfarande osäker på om du vågar, så kika gärna på andra kommersiella världar som växer. Den sektor inom textil/mode som växer starkast är outdoor. Intressant är att betrakta hur Patagonia tagit ledningen, och sedan ett par år fokuserar på att få marknaden att växa. Främst genom sitt hängivna miljöengagemang, men även genom att locka med äventyret, sundheten, styrkan och kontakten med naturen. Upplevelsen står i centrum, kunderna delar med sig av sina äventyr och produkterna kommer i andra hand. Anmärkningsvärt är också hur andra mindre aktörer hakar på. Fjällräven/Naturkompaniet här hemma har tveklöst låtit sig inspireras av Patagonias strategi.
Minns att inte ens en beach boy klarar att surfa på gamla meriter.
Björn Rietz är copywriter och författare och gästkrönikör i SvB.
Läs fler krönikor av Björn Rietz: